لوازم منزل, پذیرایی

ترمه دو رو دستبافت ایرانی

ترمه دو رو دستبافت ایرانی

ترمه یکی از با سابقه ترین منسوجات دستبافت در ایران و جهان می باشد  که قرن ها معرف هنر و صنعت بافندگی ایران و بخصوص استان یزد بوده و تولید آن در ایران به طور عمده منحصر به شهر یزد می باشد.

ترمه یزد

ترمه یزد در شروع تولید به زری بافی مشهور بوده است. اولین بار به وسیله ی خواجه غیاث الدین حدود چهارصد سال قبل به وجود آمد که گویا کارگاهی جنب محل فعلی بانک ملی یزد داشته است و به واسطه اینکه این پارچه ( ترمه )  در رنگ های مختلف و متنوع بافته می شده ( موجود در فروشگاه ترمه کالا ) و دارای زحمت فراوان بافندگی بوده و از طرف دیگر کمیاب و نادر بوده است؛ از قرب و منزلت ویژه ای در بین ایران و جهانیان برخوردار می باشد.

ترمه دو رو دستبافت ایرانی (یکی از محصولات فروشگاه ترمه کالا ) از ابتکارات غیاث الدین یزدی بود که پس از تبدیل طرح  نقشه های پارچه از حالت ذهنی و سینه به سینه به چوب های نقشه ( تخته های چهارگوش مخصوص ) تبدیل شد.

وی به این فکر افتاد که از تداخل یک نقشه سرژه ۳/۱ و یک سرژه ۱/۳ به صورت یک در میان تار و همچنین پود فرد و زوج به ترتیب بالا، سرژه ای در روی پارچه یکسان و خط های مورب سرژه در هر دو روی پارچه به وضوح دیده شوند.

با این اقدام، نمای سرژه ایران تغییر کرد و سفارشات اقصی نقاط دنیا را به دنبال داشت. این طرح به اختصار تبدیل به ترمه دو رو دستبافت ایرانی نام گرفت.

ترمه دو رو دستبافت ایرانی

ابتکار و هنر استاد غیاث الدین یزدی

تفکرات و ابتکارات غیاث الدین ، تمام فاکتورهای رقابتی هندیان که از روی طرح های ایران کپی برداری می کردند را مختل کرد؛ به این ترتیب که آنها از پشم بزهای هیمالیا که الیاف بسیار بلند و ظریف دارند استفاده می کردند اما هنر غیاث الدین (ترمه دو رو دستبافت ایرانی که در فروشگاه ترمه کالا توزیع می گردد ) موجب کسادی بازار آنها شد.

با استفاده از نخ های رنگی در تار و پود پارچه، نقوش جدیدی در ظاهر ترمه ایرانی بوجود آمد که “ترمه های راه راه” نامیده می شد که این اقدام از به کار بردن نخ های رنگی مناسب به صورت نواری در تارهای پارچه امکان پذیر شد و پارچه ترمه راه راه به بازار آمد و بسیار مورد توجه جهانیان قرار گرفت.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید